26. listopad 2022

Volby do Shromáždění

V sobotu 26.11.2022 se sešlo Shromáždění německých spolků na svém každoročním podzimním zasedání. Tentokrát však byl na pořadu jednání zcela mimořádný bod: nová volba předsednictva a prezidenta. Předsednictvo má 7 křesel. Předseda je pak zvolen ze zvolených členů ve druhém kole voleb.

V nadcházejícím volebním období kandidovalo celkem 10 kandidátů. S jasným výsledkem voleb byli ze starého prezidia zvoleni dosavadní prezident Martin Herbert Dzingel, dosavadní druhá viceprezidentka a předsedkyně Svazu Němců v severních Čechách Petra Laurinová a Milan Neužil z Německého kulturního svazu Brno. Zvoleni byli Erika Vosáhlo, jednatelka Meeting centra Moravia-Schönberg (Šumperk), Štěpánka Šichová, jednatelka Meeting centra Trautenau (Trutnov), Richard Neugebauer, jednatel Bohemia Troppau, a Maximilian Schmidt ze společnosti JUKON.

Ve druhém kole voleb se o post předsedy ucházel Martin Herbert Dzingel a Petra Laurinová. V tomto kole byl dosavadní předseda Shromáždění Martin Herbert Dzingel potvrzen na páté funkční období 23 34 platnými hlasy. Petra Laurinová, která bude následující tři roky zastávat funkci první místopředsedkyně, získala 11 hlasů.

Letošního podzimního setkání se kromě delegátů Shromáždění zúčastnili také čestní hosté paní Andrea Dahmen z německého velvyslanectví v Praze a pánové Hartmut Koschyk a Sebastian Machnitzke z nadace Stiftung Verbundenheit.